X
This website uses third-party cookies so that you can enjoy the best possible user experience. If you continue to use this website we will assume that you accept their use. You can change your settings or obtain more information here.
Prior to the intervention. In 1894 a railway line was constructed on the edge of the Helsinki city centre, running between the central station and Länsisatama (“West Harbour” in Finnish).

BEFORE

images  (8)

AFTER
 

description

previous state

In 1894 a railway line was constructed on the outskirts of Helsinki, running between the central station and Länsisatama (“West Harbour” in Finnish). The infrastructure required the excavation of an uncovered canyon of some seven metres deep and almost a kilometre and a half long. Helsinki subsequently expanded, surrounding the cutting which, although crossed by seven bridges, still constituted a gash in the urban fabric. In 2008, the cargo port was moved to the Vuosaari neighbourhood and work began on a new residential zone in Länsisatama. The railway connection which had been used to transport goods between the port and the station was no longer necessary and the future of the cutting was uncertain.

aim of the intervention

Covering the man-made canyon to make an underground tunnel would restore continuity to the urban layout, but this option is expensive and will take time. Meanwhile, another plan which has been in the pipeline since 2003 took the form of a process involving residents, university students and a range of municipal departments. This led to a call for entries in a competition for architecture, art and design students in order to bring together proposals which were then presented to residents for their criticisms and suggestions. International workshops were also organised with a view to enhancing the cutting with art works, and there was also an open competition to decide the most appropriate name.

description

The track, which was opened in 2012 after three years of work, was finally named “Baana”, which means “rail” in colloquial Finnish. It links the new residential zone of Länsisatama with the Helsinki city centre by way of a series of landscaped and garden areas full of suggestive railway motifs. The northern section begins near the Parliament building at street level and almost immediately drops down into the cutting which runs between two old masonry retaining walls. The bike lanes have been asphalted and access has been provided from both sides, although an effort has been made to conserve as much as possible the original structures and materials. The somewhat gloomy ruggedness of the cutting contrasts with the new sports and artistic installations in colours as bright as those of the goods containers that used to move along the track. The seven bridges crossing the cutting have also been renovated and equipped with new lighting. The already-existing wild plants have now been supplemented with flowering creepers, several varieties of tall grass, and different types of bushes with perennial foliage to give an individual touch to each section of the cutting. At the southern end, near the new residential Länsisatama district, the cutting emerges at street level once again, now into a large, open space equipped with basketball courts, pétanque pitches and ping-pong tables.

assessment

The option of this austere, versatile and resistant project of recycling the railway track has been so enthusiastically received by very different kinds of users that the authorities are now considering widening the bicycle tracks and even introducing a network of similar Baana routes throughout the city. Fruit of a complex process of cooperative endeavour involving the administration, academics and residents, this example of temporary urban planning safeguards industrial memory, saves resources for the future, and also establishes a non-commercial shared space. Given the success of this exercise in balancing costs and benefits it would seem that the eventual project of covering of the cutting can wait.

David Bravo
Translation by Julie Wark

Comment and vote the work

Vote
Average rating: 4.1 / Votes: 6
 
Comments

We shall publish your views on-line as soon as possible. All comments will be reviewed by a moderator in order to avoid abuse. Thank you for participating.

Send your comment »
Please type the text presented in the image:
© Krista Muurinen 

technical sheet

CITY: Helsinki (560,000 inhabitants)

COUNTRY: Finland

BEGINNING OF THE PROJECT: 2003

BEGINNING OF WORK: 2009

END OF WORK: 2012

AREA: 16,000 m2

COST: 5,000,000 €

credits

DEVELOPER:

Helsinki City Executive Office

AUTHORS:

Helsinki City Planning Department, Helsinki Public Works Department, Loci Landscape Architects Ltd

Submitted panels