X
This website uses third-party cookies so that you can enjoy the best possible user experience. If you continue to use this website we will assume that you accept their use. You can change your settings or obtain more information here.
Prior to the intervention. Pedestrians hardly dared to walk along its edges, while the twenty-five-metre high Château-d'Eau fountain presiding over the square was diminished in this setting to become a mere decoration in the centre of the roundabout.  © Air Images

BEFORE

images  (14)

AFTER
 

description

previous state

The Place de la République, a result of Georges-Eugène Haussmann’s vast nineteenth-century transformation of Paris, is one of the city’s main squares and not only because of its name, which means that it is the symbolic epicentre of trade union and left-wing demonstrations, or because of the fact that its dimensions ensure that it occupies a prominent place in the Parisian collective imaginary. It is also one of the nerve centres of the city’s transport system, where three districts meet, together with five Metro lines and several main roads, for example the Voltaire, Temple, Magenta and Saint-Martin boulevards.

Nevertheless, in the twentieth century, as also happened with the Étoile, La Concorde, La Bastille and La Nation squares, the Place de la République ended up becoming a big traffic roundabout. Two thirds of its rectangular surface, which is more than two hundred and eighty metres long by almost one hundred and twenty wide, were used for vehicular traffic. Pedestrians hardly dared to walk along its edges, while the twenty-five-metre high Château-d'Eau fountain presiding over the square was diminished in this setting to become a mere decoration in the centre of the roundabout.

aim of the intervention

In 2010, the Paris City Council earmarked twelve million euros for renovating the square. The chief aim of the intervention was to make its metropolitan significance fit with the quality of life in the four neighbourhoods opening onto it, Arts-et-Métiers, Enfants-Rouges, Porte-Saint-Martin and Folie-Méricourt. The plan included rationalisation of the traffic flow in order to take into account other kinds of mobility apart from the private vehicle, and particularly emphasised the goal of inverting the pre-existing proportion of the space used by traffic and pedestrians. A large area was to be made available for a great variety of citizens’ activities, while also highlighting the republican symbolism of the square. The decision-making in the project took the form of a consultative process which, through public events and thematic workshops organised by the City Council, took into account the demands of residents and local businesspeople.

description

The renovation work has expanded the pedestrian area to almost two thirds of the surface of the square, now occupying some two hectares in the sunniest part on the north-eastern side. The other third, to be used by vehicular traffic, is the shadier part on the south-western side. Hence Temple and Saint-Martin boulevards maintain their continuity through a two-way road, while the rest of the roads flowing into the square have to skirt the central zone which is now for pedestrian use. The neighbourhoods of Porte-Saint-Martin and Folie-Méricourt open directly onto the pedestrian area, and residents of the more central Arts-et-Métiers and Enfants-Rouges neighbourhoods have to cross the road used by cars.

The Château-d'Eau fountain now presides over a large, open and versatile area paved in pale prefabricated concrete slabs which reflect the sun’s rays and are thus cooler in summer. With the same aim of improving the square’s climatic conditions, trees have been planted to offer shady zones and thicker vegetation has been introduced on the northern side to protect it from the icy blasts of winter winds. Sheets of water have also been introduced to cool summer breezes. A kiosk and cafeteria, where meetings and conferences are periodically organised, have also been installed at the northern end of the square.

assessment

Despite its scale and the centrality of its position, the relevance of this intervention might not seem equally evident to everyone. Over the last decades the cities of Europe have been giving emphasis to public transport, freeing historic squares of the private vehicle and reconstituting them as settings for civic life. In fact, when it was first announced that the Place de la République was to be renovated and traffic restricted so as to make the space available to the citizens there was a great outcry in the media with more than a few apocalyptic voices predicting imminent traffic collapse in Paris. Yet, once the renovation was completed, the traffic continued to flow and, not only that, but the city has made a clear step forward in a commitment to more sustainable and just mobility. It is to be hoped that this example will be followed in other equally symbolic and central squares of the city, for example Place de l’Étoile, Place de la Concorde, Place de la Bastille and Place de la Nation.

David Bravo │ Translation by Julie Wark

Comment and vote the work

Vote
Average rating: 3.2 / Votes: 6
 
Comments

We shall publish your views on-line as soon as possible. All comments will be reviewed by a moderator in order to avoid abuse. Thank you for participating.

Send your comment »
Please type the text presented in the image:
  • Georgina Turner
    Sent on Tuesday, April 19th, 2016
    Hyde Park corner, London - take note!
The base of the Château-d'Eau fountain. © TVK

technical sheet

CITY: Paris (2,110,694 inhabitants)

COUNTRY: France

BEGINNING OF THE PROJECT: 2010

BEGINNING OF WORK: 2010

END OF WORK: 2013

AREA: 20,000 m2

COST: 12,000,000 €

WEBSITE: republique.tvk.fr

credits

DEVELOPER:

Ville de Paris / Direction de la Voirie et des Déplacements

AUTHORS:

TVK Architectes Urbanistes

COLLABORATORS:

TVK, Pierre Alain Trévelo, Antoine Viger-Kohler, Vincent Hertenberger, Victor Francisco, Agathe Lavielle, Marta Blazquez, Xavière Bouchacourt, Sophie Euscheler, Olivier Giraudo, Diane Gobillard, Jean-Baptiste Jacquel, Julien Jacquot, Hee-Won Jung, Nicolas Mallet, Ségolène Merlin, Anaïs Nicolas, ATEC technical consultants, Damien Bodenes, Audrey Marc, AREAL + Martha Schwartz Partners landscapers, Christian Weier, CITEC traffic and movement consultants, Philippe Gasser, Alexis Dupont-Roc, Matthieu Baradel, JML Fountain Consultants, Jean-Max Llorca, AIK - Yann Kersale, Fabienne Maman, Jean-Marie Priol, Clara Ritouret Transsolar, Arnaud Billard, Ville Ouverte, Gwenaelle d’Aboville, Pierre-Antoine Tiercelin, Samuel Poisson, Segic Ingenierie Mutual Fund, Fabrice Giudici

Submitted panels