X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

PAÍS:

Eslovènia

CIUTAT:

Velenje

ANY:

2014

PREMI:

2016

Promenada Velenje - Before

ABANS

Imatges  (11)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

Velenje és una ciutat jove, dissenyada als anys cinquanta segons els preceptes de l’urbanisme modern. La seva morfologia volia democratitzar l’accés al sol i a l’aire net tot disposant els habitatges i els equipaments en torres i blocs exempts que floten sobre un mar de vegetació. Però, com en tants altres polígons residencials del segle XX, el temps ha demostrat que l’excés de superfície dedicada al cotxe fa que els espais públics de Velenje siguin inhòspits, insegurs i de difícil manteniment. La manca de compacitat afebleix la intensitat. Ho reflecteix un dels seus principals eixos urbans, la «Promenada», via antigament ofegada pel trànsit que va ser pacificada fa trenta anys. Malgrat que la pacificació va comportar un canvi de paviment, la «Promenada», massa àmplia i ensopida, no va acabar de perdre mai l’aspecte d’una carretera. Els vianants l’usaven per anar des del centre urbà cap als afores, on hi a l’escola secundària o el centre de salut. Ni tan sols la presència del Paka, un torrent perifèric que creix significativament diverses vegades l’any, aconseguia que el recorregut fos massa entretingut.

objecte de la intervenció

L’any 2012, l’Ajuntament de Velenje va decidir invertir més de tres milions d’euros a millorar la intersecció entre la «Promenada» i el riu Paka. La intervenció, que constituïa el primer pas d’una estratègia més àmplia per revitalitzar diversos espais públics de la ciutat, volia fundar un lloc de trobada capaç d’acollir esdeveniments a l’aire lliure. Amb la voluntat de dinamitzar l’ensopiment de la «Promenada», es van fixar dos objectius aparentment contraposats: incrementar-ne els continguts programàtics i augmentar l’espai verd.

descripció

La intervenció duta a terme va resoldre la intersecció entre la «Promenada» i el riu Paka com un gran amfiteatre de geometries complexes que ocupa un total de disset mil metres quadrats. Respecta per complet tots els arbres preexistents i està conformat per bancals de formigó blanc que acompanyen el curs de l’aigua. Els bancals es comporten com corbes de nivell que es deixen inundar quan el torrent porta més aigua. S’ajunten i se separen entre si per generar graderies o terrasses en una seqüència fluida d’ambients diversos. Els dos espais més grans del conjunt són la graderia principal i el seu escenari, que constitueix la coberta d’un nou aparcament soterrat. Al nivell de la «Promenada», una nova passarel·la rectilínia, també de formigó blanc, fa de teló de fons de l’amfiteatre.

valoració

El nou amfiteatre dels afores de Velenje funda un lloc de trobada a la intersecció entre la «Promenada» i el riu Paka. En el dia a dia, els seus bancals sinuosos atreuen l’atenció dels transeünts i els conviden a aturar-se per contemplar el pas de l’aigua. A més, el programa de concerts i representacions que s’hi organitzen amb regularitat aporta nova vida a una part adormida de la ciutat.

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 4.8 / Vots: 4
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
L’any 2012, l’Ajuntament de Velenje va decidir invertir més de tres milions d’euros a millorar la intersecció entre la «Promenada» i el riu Paka. © Miran Kambič

fitxa tècnica

CIUTAT: Velenje (33.331 habitants)

PAÍS: Eslovènia

INICI DE PROJECTE: 2012

INICI DE LES OBRES: 2013

FI DE LES OBRES: 2014

SUPERFÍCIE: 17.020 m2

COST: 3.720.000 €

crèdits

PROMOTOR:

Velenje Municipality

AUTORS:

ENOTA

Panells presentats