X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Fotografia de 1984, quan les bòbiles encara ocupaven el terreny del futur parc

ABANS

Imatges  (8)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

El territori del Samuntà o la muntanya, al nord del municipi de l´Hospitalet, es trobava ocupat fins a mitjan segle xviii per algunes masies escampades entre terres de conreu. El creixement de la població a partir del segle xix, acompanyat de canvis importants en l´agricultura i la implantació d´indústries, va comportar un seguit de transformacions a la zona que es materialitzaren en la construcció del Canal de la Infanta i l´establiment de la línia ferroviària. Però fou al segle xx quan el Samuntà s´urbanitzà, especialment a partir de les dècades dels seixanta i setanta, i els camps de Pubilla Casas, Can Serra, la Florida i les Planes van desaparèixer sota l´onada constructiva de blocs i polígons.

Situat en aquesta zona del Samuntà, l´espai de l´actual parc quedà ocupat per bòbiles i una fàbrica de productes químics, al costat del cementiri de l´Hospitalet. Les dues xemeneies que ara sobresurten entre els pins ens recorden aquest passat industrial recent.

objecte de la intervenció

La falta d´equipaments fou una de les conseqüències més greus de l´especulació del sòl i la manca de planificació dels anys seixanta. El Pla General Metropolità de 1976 intentà posar fre al creixement indiscriminat i reservà el terreny industrial al costat del cementiri per a equipaments i zona verda.

La creació del parc es proposà l´objectiu d´homogeneïtzar el territori i convertir-lo en una gran taca verda, un veritable parc central que fos alhora el pulmó i l´espai de comunicació i punt de trobada dels diferents barris que l´envolten: Can Serra, Pubilla Casas, la Florida, les Planes i Sant Josep, densament poblats (sumen un total de 111.113 habitants).

descripció

El Parc de les Planes s´assenta sobre un territori accidentat al límit sud del Samuntà i està configurat per un seguit de turons de poca alçada separats per rieres i torrents procedents principalment de Sant Pere Màrtir i Collserola. Una d´aquestes rieres, la del Cementiri, s´obria pas entre els turons de Can Serra i de les Planes i passava pel que avui constitueix el passeig central del parc. Els seus límits principals són, pel nord, el carrer de Sant Rafael; pel sud, el cementiri i la via del tren; a llevant, el cementiri i els carrers del Teide i de la Maragda, i a ponent, l´avinguda d´Isabel la Catòlica. En aquesta avinguda es troba l´entrada principal, a través de la gran plaça pública presidida per una torre de disseny modern amb un rellotge; la plaça acaba en una balconada-mirador. A banda i banda hi ha zones enjardinades, pèrgoles, elements d´aigua i, a l´extrem sud, una zona de jocs infantils.

La zona compresa entre la riera del Cementiri i el carrer Teide és on es troben els pendents més forts que pugen cap al turó de les Planes. A la part més baixa hi ha el camp de futbol de la Florida i una zona d´espais més oberts, amb alguns elements singulars com la vella xemeneia, el plàtan de tres branques i la moderna escultura. Després, el parc continua pujant entre petites plataformes poblades de pins i alzines, construïdes a l´estil de les antigues feixes de conreu. Un entramat d´escales, senders i camins de vianants permet entrar-hi o vorejar-les fins a arribar al punt més alt del conjunt.

valoració

Enmig de la trama urbana densa i desordenada del seu entorn, el parc s´ha convertit en una important zona verda, que no sols beneficia els veïns de l´Hospitalet, sinó també les gairebé 500.000 persones de l´àmbit metropolità del subsistema del delta oriental del Llobregat. A més de ser un refugi de natura, el nou espai acompleix altres funcions com a centre d´esbarjo i receptacle d´usos diversos.

Albert García Espuche, arquitecte

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 3.0 / Vots: 6
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
  • Arturo
    Enviat Dissabte, 7 de Maig, 2016
    Creo que la superficie real del parque es muy inferior a la asignada ya que en ella se incluye la superficie del cementerio , que no es parque, así como la de las instalaciones de fútbol que tampoco lo son. También es mi opinión que debería hacerse un acceso por la Avda. Masnou por detrás de la comisaría de los Mossos.
Zona baixa del parc, amb les oliveres i la xemeneia conservada

fitxa tècnica

CIUTAT: L'Hospitalet de Llobregat (261.310 habitants)

PAÍS: Espanya

INICI DE PROJECTE: 1984

INICI DE LES OBRES: 1985

FI DE LES OBRES: 1993

SUPERFÍCIE: 80.000 m2

crèdits

AUTORS:

Xavier Vendrell, Jon Montero, Maria Buhigas San-José