X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Estat del lloc abans de la intervenció

ABANS

Imatges  (11)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

El delta del Besòs fou antigament un territori d'una gran riquesa natural, amb un paisatge d'aiguamolls, dunes litorals i denses vernedes i salzedes que acompanyaven el curs de les aigües. El poblament de la zona fou lent i tardà a causa del esmentats aiguamolls i de les freqüents riuades i inundacions, però la fertilitat del sòl i l’abundor d’aigua afavoriren la implantació de conreus. L’expansió industrial i les onades immigratòries van anar esborrant progressivament aquest passat. El barri on es troba el parc va néixer el 1922 per respondre a les necessitats de mà d’obra de les fàbriques del marge esquerre. Aleshores es deia de Font i Vinyals, i l’aparició posterior de la parròquia va fer que el nom canviés per l’actual de Sant Joan Baptista. Al litoral, les instal·lacions industrials s’anaven emparant de l’espai, fins a barrar del tot el pas a la platja. Entre les més importants, cal fer esment de la central tèrmica d’Energia Elèctrica de Catalunya (1912), que amb els anys havia d’esdevenir l’actual complex de FECSA i, al marge dret del riu, la Catalana (1917), avui Hidroelèctrica de Catalunya. Una gran fàbrica de material de construcció, Viguetas Castilla, va ocupar el solar del parc entre 1950 i 1984 aproximadament.

objecte de la intervenció

El PERI de Marina-Besòs es basà en el Pla General Metropolità del 1976 i marcà dins els seus objectius la recuperació de tota la vora del riu tot creant a la façana de Sant Adrià un parc urbà de caràcter lineal que havia d'enllaçar amb el futur parc del Litoral. L'objecte de la remodelació era acréixer les àrees d'equipament i lligar-les amb les zones de residència. Per aquesta raó, el 1985, l'antiga Corporació Metropolitana de Barcelona va expropiar els terrenys que havia d’ocupar el parc del Litoral, i la Mancomunitat de Municipis hi va dur a terme les obres que van portar a la seva inauguració el 1990. La seva concepció es basà en la idea d’aprofitar al màxim una situació privilegiada al costat del mar per tal de assignar-hi un ús com a contenidor d’activitats recreatives i de lleure vinculades a la platja.

descripció

El parc del Litoral es troba al marge esquerre del Besòs i els seus límits són la desembocadura del riu, la línia del ferrocarril de Mataró, el carrer de la Platja de Sant Adrià i la mar Mediterrània.

El parc disposa de zones de passeig, piscines i arbredes, i s'inclou en un sector més gran d’equipaments: el poliesportiu Marina-Besòs, el camp de futbol, l’àrea d’aparcament, etc.). Un ampli eix de vianants, que separa el parc del poliesportiu, va des de la zona d’aparcament fins al passeig marítim i la platja.

El passeig marítim és un espai de transició entre el parc i la platja i el principal indret de passeig i relació, al llarg del qual es troben els equipaments esportius i de serveis. Al tram final s’eixampla en una plaça-mirador sobre la confluència del riu i el mar, on hi ha l’edifici vermell que fa les funcions d’estació de bombeig per a la recollida de les aigües residuals que envia sota el riu fins a la depuradora del marge dret.

Les piscines, actualment integrades al poliesportiu, es van construir conjuntament amb el parc com a espai de lleure complementari de la platja. El recinte, tancat i enjardinat, disposa d’un conjunt de basses recreatives a l’aire lliure de poca fondària i divertides formes geomètriques, amb petits brolladors i una làmina total d’aigua de 1.000 m2.

L’arbreda, formada per pins i petits caducifolis, ha vist dificultat el seu creixement pels efectes de la marinada. Darrera de l’estació de bombeig, una zona de petites dunes amb eucaliptus intenta minimitzar la presència de l’edifici.

valoració

Avui dia el parc és, juntament amb la zona esportiva i la platja que els és comuna, l'únic espai amable del litoral adrianenc, ocupat gairebé totalment per instal·lacions industrials i presidit per les enormes xemeneies de la central tèrmica. El parc és, doncs, un primer pas cap a la recuperació d'uns espais imprescindibles per a unes ciutats plenes de mancances i per al retrobament dels seus habitants amb el mar. El projecte, a més, forma part d'un ampli conjunt d'intervencions, que tenen l'objectiu comú de recuperar per a l'ús públic el front litoral i els marges del Besòs.

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 3.8 / Vots: 2
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
Zona del passeig marítim

fitxa tècnica

CIUTAT: Sant Adrià de Besòs (31.939 habitants)

PAÍS: Espanya

INICI DE PROJECTE: 1986

INICI DE LES OBRES: 1987

FI DE LES OBRES: 1990

SUPERFÍCIE: 30.000 m2

crèdits

AUTORS:

Maria Buhigas San-José