X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Vista de la Plaza de la Constitución abans de la intervenció

ABANS

Imatges  (6)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

La morfologia del nucli històric d'Oviedo palesa el seu origen de recinte emmurallat medieval, de perímetre circular i amb una trama urbana condicionada per la situació dels establiments religiosos, els camins d'accés al recinte i l’orografia. El creixement de la ciutat va comportar des de la fi del segle passat una progressiva degradació del nucli, que en arribar a la dècada dels vuitanta presentava unes condicions d’extrema gravetat: edificació malmesa, població en regressió i, entre altres factors, la seva rica trama d’espais lliures totalment congestionada per l’ocupació de l’automòbil.

objecte de la intervenció

A mitjan dècada dels vuitanta s'inicià la redacció del Pla Especial del nucli antic de la ciutat. Els objectius d'aquest Pla no sols se centraren en una estratègia de protecció o de rehabilitació de l'edificació malmesa, sinó que s'optà per uns criteris de qualificació urbana que implicaven remarcar la qualitat arquitectònica de les actuacions i, prioritàriament, impulsar una estratègia de qualificació ambiental. Això significà actuar sobre el sistema d’espais lliures del nucli tot suprimint l’agressiva ocupació de l’automòbil i condicionant-lo per a un ús reservat als vianants.

Les propostes del Pla Especial van ser desenvolupades per l’Ajuntament el 1991 amb un plantejament integral de conversió en àrea de vianants mitjançant una urbanització que n’excloïa l’automòbil. Paral·lelament, es va promoure un programa adreçat a l’adequació de les façanes.

descripció

La intervenció s'abordà al conjunt de places i carrers que formen el nucli històric juntament amb el programa de rehabilitació de façanes i la construcció d’una sèrie d’aparcaments subterranis immediats a les àrees de vianants. Els trets essencials foren la unificació de la superfície dels carrers, sense voreres, el tractament homogeni de la pavimentació amb llambordes de color ocre i la mínima ocupació de l’espai per part dels elements del mobiliari urbà. Com a actuació singular, cal remarcar la rehabilitació de la Plaza de la Constitución, de traçat irregular, el projecte de la qual es proposà amb la prèvia eliminació del tràfic, la "correcció" de la seva topografia natural tot reconfigurant-la com un espai horitzontal, i l’expressió mitjançant el disseny de les particularitats del seu procés de formació al llarg del temps i els trets que avui en defineixen l’especificitat.

valoració

Els resultats de la conversió en àrea de vianants i l'adequació integral del nucli han estat clarament favorables des del moment en què s'ha recuperat el conjunt del nucli històric d'Oviedo. De fet, la posició central respecte a la ciutat, l'homogeneïtat i les petites dimensions del conjunt han afavorit l'aposta de tornar els espais públics als vianants. Hi ha diversos indicadors que ens informen de l'èxit de l'actuació: les enquestes veïnals, l'ús intensificat del nucli com a lloc de lleure, el creixement de les activitats terciàries... La conversió en zona de vianants del centre o la restricció del trànsit s'han estès posteriorment a altres zones de la ciutat, com ara l'eixample.

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 5.0 / Vots: 1
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
Vista de la Plaza de la Constitución després de la intervenció. A la dreta, l'Ajuntament

fitxa tècnica

CIUTAT: Oviedo (198.250 habitants)

PAÍS: Espanya

INICI DE PROJECTE: 1988

INICI DE LES OBRES: 1991

FI DE LES OBRES: 1993

SUPERFÍCIE: 55.000 m2

COST: 6.010.120 €

crèdits

AUTORS:

María José Martín, Javier F. Jalvo, Francisco Pol