X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Imatge prèvia a la intervenció. Entre els edificis de Molenbeek-Saint-Jean, abunden els intersticis tancats o d’ús incert. Un d’ells era el jardí d’un pati d’illa situat a la Rue des Quatre-Vents, espai residual emmarcat pels darreres d’una escola pública, una església i un edifici d’habitatges.  © Baukunst

ABANS

Imatges  (14)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

Dins el teixit metropolità de la capital belga, Molenbeek-Saint-Jean s’ha distingit per ser un territori particularment dens, afligit per la fractura social i estigmatitzat pels recents atemptats terroristes de París i Brussel·les. Mancat d’espais públics reconeixedors, entre els seus edificis hi abunden els intersticis tancats o d’ús incert. Un d’ells era el jardí d’un pati d’illa situat a la Rue des Quatre-Vents, espai residual emmarcat pels darreres d’una escola pública, una església i un edifici d’habitatges.

objecte de la intervenció

En els últims anys, la ciutat està desenvolupant un pla que veu com oportunitats els dos principals inconvenients d’aquests intersticis. D’una banda, el seu caràcter residual i apartat permet convertir-los en petits jardins acollidors i resguardats del trànsit. De l’altra, la seva abundància facilita que arribin a conformar una constel·lació verda de grans dimensions. Aquesta duplicitat d’escales es reflecteix en els dos promotors d’aquest pla, l’Ajuntament de Molenbeek-Saint-Jean i el govern de la regió metropolitana. L’any 2009, ambdues institucions van voler incloure en el pla el pati d’illa de la Rue des Quatre-Vents. Es va decidir que l’espai, que ja estava enjardinat, atrauria més activitats veïnals a l’aire lliure si s’hi inseria un porxo capaç d’aixoplugar-les de la pluja.

descripció

De planta quadrada, el nou porxo consta d’una llosa reticular de formigó de quinze metres de costat. Tres obertures zenitals permeten que la llum i els troncs dels arbres existents travessin el sostre, recolzat sobre quatre pilars que no ocupen les cantonades, sinó el punt mitjà de cada costat. Aquesta disposició dels suports verticals fa que la llosa projecti grans voladissos als seus vèrtexs. Això li confereix, a la vegada, una aparença gràcil i una severitat monumental.

valoració

Aquesta monumentalitat, que remet a les estructures de Mies van der Rohe i al seu rigor axial, contrasta amb la humilitat tosca dels murs perimetrals i distingeix el jardí amb una màgia decadent. Fins aquí, l’arquitectura. La resta ve donada per l’àmplia gamma d’usos que la comunitat dóna al porxo polivalent. Assemblees ciutadanes, concerts, tallers infantils, barbacoes, representacions teatrals o projeccions de cinema permeten assolir l’objectiu últim de la intervenció, que no és altre que el de reunir els habitants d’un veïnat fracturat sota un mateix sostre compartit.

David Bravo


Nou porxo polivalent, Molenbeek-Saint-Jean (Bèlgica). MENCIÓ ESPECIAL. Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2016 (VOSC)del CCCB a Vimeo.

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 4.6 / Vots: 6
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
Es va decidir que l’espai, que ja estava enjardinat, atrauria més activitats veïnals a l’aire lliure si s’hi inseria un porxo capaç d’aixoplugar-les de la pluja.  © Maxime Delvaux

fitxa tècnica

CIUTAT: Molenbeek-Saint-Jean (93.893 habitants)

PAÍS: Bèlgica

INICI DE PROJECTE: 2009

INICI DE LES OBRES: 2012

FI DE LES OBRES: 2015

SUPERFÍCIE: 1.250 m2

COST: 275.000 €

crèdits

PROMOTOR:

Municipality of Molenbeel-St-Jean

AUTORS:

BAUKUNST BAUKUNST

COL.LABORADORS:

Benoit Delpierre, Justine Devergnies, Fabian Maricq

Panells presentats