X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Imatge prèvia a la intervenció. El Forum Stadtpark, un dels centres culturals més dinàmics de Graz, és un edifici d’estil modern, molt vidriat, exempt i amb dues plantes d’alçada.

ABANS

Imatges  (15)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

El Stadtpark és la principal zona verda de la capital d’Estíria. Entre fonts, estàtues i pavellons, compta amb un cafè d’estil modern, molt vidriat, exempt i amb dues plantes d’alçada. A l’estiu del 1958, una colla d’artistes visuals van iniciar una campanya per reclamar l’ús cultural de l’edifici, aleshores buit i abandonat. L’Ajuntament de Graz, que tenia la intenció d’enderrocar-lo, s’hi va negar fins que la pressió mediàtica i social va ser massa gran. Des de llavors, el cafè s’anomena Forum Stadtpark i constitueix un dels centres culturals més dinàmics de la ciutat. Amb una concepció transversal i oberta del coneixement, aplega artistes, científics i intel·lectuals majoritàriament joves, entorn de formats tan diversos com exposicions, representacions o tertúlies.

objecte de la intervenció

El lloc no podia ser més indicat per acollir la Tardor d’Estíria, un festival dedicat a l’avantguarda musical, teatral, literària i de les arts plàstiques que cada any se celebra en un punt diferent de Graz. Així doncs, el Forum Stadtpark va ser triat per acollir l’edició de l’any 2010. Però l’edifici quedava petit i, sens dubte, caldria adequar-lo. Durant un mes, s’hi celebrarien una gran varietat d’esdeveniments, des de circ fins a espectacles multimèdia, passant per tallers, simposis, estrenes d’òpera o exposicions d’art contemporani. Artistes, intel·lectuals, periodistes i públic de tot el món vindrien a compartir i a celebrar en un context distès i de proximitat que serviria per trencar la barrera comercial que sovint separa els productors i els consumidors de cultura. Els promotors del festival volien fer arribar al públic jove que freqüenta el lloc el seu esperit i els seus continguts. Per aquest motiu, quan les entrades no poguessin ser gratuïtes, tindrien preus molt assequibles. Al capdavall, els recursos econòmics eren limitats, el temps era curt i l’espai era just, però les expectatives eren molt ambicioses.

descripció

L’adequació i ampliació temporal del Forum Stadtpark es van titular «Hochstapler» (impostor). A més de resultar enigmàtic, aquest títol volia expressar el caràcter efímer i insospitat de la solució aplicada, basada en l’ús com a element constructiu d’un producte normalment destinat a una funció molt diferent. En efecte, la major part de la intervenció es va resoldre a base d’Euro-palets, un producte ben simple i comú, però habitualment usat en la càrrega i el transport de mercaderies. Més de cinc mil palets llogats van servir per augmentar en prop de dos-cents metres quadrats la superfície útil de l’edifici. La geometria estandarditzada dels palets, la seva disponibilitat a demanda i la possibilitat de llogar-los a un preu molt assequible van servir per donar cos a elements de naturalesa ben diferent.

A l’interior de l’edifici, els palets van fornir de taules, taulells i jardineres la cafeteria. A fora, servien per generar una tarima enrasada amb el paviment interior. A partir d’un cert punt, la tarima es plegava formant unes graderies que s’enfilaven fins a l’altura del primer pis. A aquest nivell, els palets recuperaven l’horitzontalitat per generar una terrassa en voladís que s’abocava sobre les vistes al parc. Una passarel·la d’uns quinze metres de llargada salvava la distància entre aquesta terrassa i la planta superior de l’edifici, on hi ha una sala polivalent per a espectacles i exposicions. Tant el voladís de la terrassa com la passarel·la estaven suportats per bastides metàl·liques tan temporals com els palets que les recobrien i igualment llogades.

valoració

Un cop clausurada la Tardor d’Estíria, el «Hochstapler» va ser desmuntat sense deixar rastre. Fent de la temporalitat i el reciclatge un valor cultural, la instal·lació es va erigir com un monument a la convertibilitat que es distingia amb honestedat de l’edifici permanent que servia. Els palets arrendats van ser retornats a la seva funció habitual, però n’ha quedat l’experiència d’una construcció volàtil, austera i alegrement conscient de la seva data d’expiració. Una construcció que, a més del projecte com a producte acabat, té en compte els processos industrials que la segueixen i la precedeixen. Així, a les acaballes d’una època de construcció desmesurada, el «Hochstapler» ens brinda una lliçó gens menyspreable: la bona arquitectura consisteix tant en el que es fa com en el que es deixa de fer.

David Bravo Bordas, arquitecte.

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 4.0 / Vots: 2
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
Tant el voladís de la terrassa com la passarel·la estaven suportats per bastides metàl·liques tan temporals com els palets que les recobrien i igualment llogades.

fitxa tècnica

CIUTAT: Graz (222.326 habitants)

PAÍS: Àustria

INICI DE PROJECTE: 2009

INICI DE LES OBRES: 2009

FI DE LES OBRES: 2010

SUPERFÍCIE: 200 m2

COST: 90 €

LLOC WEB: www.schafler-holz.at/

crèdits

PROMOTOR:

Steirischer Herbst

AUTORS:

feld72

COL.LABORADORS:

Anne Catherine Fleith, Michael Obrist, Mario Paintner, Richard Scheich, Peter Zoderer.