X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Imatge prèvia a la intervenció. El polígon residencial de Kroksbäck va ser construït als anys seixanta i, una dècada més tard, se’l va dotar d’un parc central de vint-i-sis hectàrees format per estanys artificials i prats de gespa ondulats.  © Johan Ferner Ström

ABANS

Imatges  (12)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

Malgrat estar situat a la perifèria de Malmö, el polígon residencial de Kroksbäck queda prop del centre en bicicleta. Va ser construït als anys seixanta i, una dècada més tard, se’l va dotar d’un parc central de vint-i-sis hectàrees format per estanys artificials i prats de gespa ondulats. Tot això, juntament amb l’absència de cotxes ?que només poden circular pel perímetre? i la profusió d’equipaments esportius ?com camps de futbol i una pista de gel? ha afavorit que un bon nombre d’estudiants resideixi a Kroksbäck. Els joves conviuen amb població migrada d’arreu del món, atreta per l’assequibilitat dels seus blocs de pisos, bona part dels quals són de protecció oficial o bé propietat de cooperatives d’habitatge.

objecte de la intervenció

La diversitat cultural del sector ha estat objecte de nombrosos projectes d’integració social que sovint s’han centrat en la canalla. Des de començaments de segle, l’Ajuntament ha instal·lat diversos parcs infantils que destaquen pel seu caràcter únic i innovador i que pretenen encoratjar les activitats compartides a l’exterior a través del joc i l’esport informal. En aquesta línia, l’any 2007 es va encarregar a un artista suec que concebés una intervenció per al parc de Kroksbäck. Calia que la instal·lació conjugués el valor estètic i artístic amb el paper de catalitzador de la trobada i la interacció de gent diferent. La primera funció donaria representativitat al barri i realçaria l’orgull de pertinença dels seus habitants. La segona fomentaria la convivència i el gaudi d’un espai públic que, en un clima com el suec, no sempre convida a sortir de casa.

descripció

La instal·lació proposada rep el nom de Puckelboll, que combina el sufix característic dels jocs de pilota amb el terme suec puckel, que designa la gepa. El caràcter bromista d’aquest apel·latiu s’explica pel fet que el Puckelboll és un camp de futbol tan bonyegut que, més que amb la voluntat del peu, la pilota s’hi mou per l’atzar de la topografia. Es tracta d’un terreny de joc de mil metres quadrats, amb quaranta metres de llarg per vint-i-cinc d’amplada. El cobreix una estora de gespa artificial plantada sobre un llit de granulats de goma i grava que descriu clots i monticles de diferents alçades.

Les quatre vores perimetrals, cadascuna de les quals té un perfil sinuós específic, estan resoltes amb mòduls de formigó prefabricat de sis metres de llarg. Les porteries, que també són diferents, estan fetes amb un perfil tortuós esculpit en fibra de vidre. De nit, quatre pals d’enllumenat, torts i de gran alçada, garanteixen la il·luminació del camp. Abans de la construcció es van fer proves de drenatge i desgast amb una maqueta quadrada de dos metres i mig de costat. Veïns i associacions juvenils de la zona van ser convocats a diverses reunions explicatives, tant en la fase de projecte com durant l’execució de l’obra, en la qual van participar activament.

valoració

Un cop inaugurat, el Puckelboll s’ha convertit en una atracció d’èxit per al jovent i la canalla, tant del mateix barri com de més enllà. D’una banda, el camp ha esdevingut un punt de reunió i d’interacció social que anima la gent a divertir-se fora de casa. Més que l’habilitat dels jugadors, en aquest esbojarrat camp esportiu hi regeixen els capricis de la sort. Això fa que la diferència d’edat o de sexe no influeixi gaire en el resultat del joc. D’aquesta manera, abans que una confrontació competitiva i excloent, els partits esdevenen una experiència compartida, plena de sorpreses i diversió, que convida a formes més imaginatives de jugar. D’altra banda, el seu paisatge fotogènic i excèntric ha centrat per una vegada el focus d’atenció de mitjans locals i internacionals en un polígon perifèric acostumat a ser arraconat.

David Bravo Bordas, arquitecte.

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 4.7 / Vots: 5
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
Les porteries, que també són diferents, estan fetes amb un perfil tortuós esculpit en fibra de vidre.  © Emma Jonasson

fitxa tècnica

CIUTAT: Mälmo (265.481 habitants)

PAÍS: Suècia

INICI DE PROJECTE: 2007

INICI DE LES OBRES: 2008

FI DE LES OBRES: 2010

SUPERFÍCIE: 6.000 m2

COST: 900.000 €

crèdits

PROMOTOR:

Gatukontoret Malmö Stad

AUTORS:

Johan Ferner Ström

COL.LABORADORS:

Anders Dahlbäck, Emma Jonasson, Sten Göransson.