X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Imatge prèvia a la intervenció. Malgrat la proximitat del llac, la plaça major és l’únic espai públic on la vila es relaciona visualment amb l’aigua, tot i que ho fa des d’una altura de més de quinze metres imposada per la topografia.  © Sarunas Kiaune

ABANS

Imatges  (12)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

Envoltada de llacs i boscos, Zarasai és una bella localitat de la frontera entre Lituània i Letònia. Hi passa l’autopista internacional que uneix Varsòvia amb Sant Petersburg i és un lloc de sojorn avesat a rebre visitants. S’erigeix sobre un istme de terra a la riba del llac Zarasas i s’organitza en un eixample radial que conflueix en un petit parc central.

A uns tres-cents metres del parc, darrere de l’església, hi ha la plaça major, tangent a la principal carretera d’accés a la vila i seu del museu i la biblioteca. Malgrat la proximitat del llac, aquesta plaça és potser l’únic espai públic on la vila es relaciona visualment amb l’aigua, tot i que ho fa des d’una altura de més de quinze metres imposada per la topografia. Cert és que un passeig de ribera recorre la vora del llac de sud a nord, però ho fa al peu d’un gran talús natural que li dóna un caràcter ben poc urbà. El passeig, dotat amb una sendera per a bicicletes, arriba fins a un bell indret dels afores que, conegut com la platja de Zarasai, ofereix immillorables vistes de la ciutat reflectida sobre les aigües del llac.

objecte de la intervenció

L’any 2008, la Municipalitat del Districte de Zarasai, que també engloba la vila de Dusetos i altres poblacions menors, va destinar més de mig milió d’euros a sufragar una intervenció que havia de connectar la plaça amb el passeig inferior, tot millorant la relació visual de la vila amb el llac. El principal repte radicava a saber respectar el valor paisatgístic de la riba i alhora aprofitar el reclam visual del principal accés a la vila per representar-la i donar la benvinguda als visitants.

descripció

Al cap de tres anys, s’han renovat els paviments de la plaça i una nova passarel·la de traçat helicoïdal salva sobre fins pilars metàl·lics de disset metres d’alçada el desnivell que la separa del llac. Descriu un cercle de trenta-quatre metres de diàmetre i té un recorregut total de més d’un centenar. Els pilars s’emparellen formant pòrtics creuats que els donen rigidesa. La rampa, d’uns dos metres d’amplada, està pavimentada amb una tarima de llates de fusta i protegida amb una barana de perfils d’acer inoxidable reblerts amb malla metàl·lica. El passamà suporta lluminàries fluorescents que il·luminen el terra de la rampa i que, de lluny, ressalten el seu traçat arrissat sobre el fons abstracte de la nit. La passarel·la aterra a la cota zero formant unes escales en la direcció perpendicular al passeig de ribera i el traspassa endinsant-se uns quants metres a l’aigua per formar un embarcador.

valoració

Sense trencar la integritat de la façana urbana que es percep des de la platja de Zarasai, la passarel·la circular és visible des de l’autopista, de manera que saluda els visitants i els convida a gaudir de la bellesa del lloc. Ara és més fàcil recórrer a peu o en bicicleta el bell itinerari que separa la plaça de la platja. També treure el cap des del nivell de la vila per tenir una bona panoràmica del llac.

David Bravo Bordas, arquitecte

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 3.8 / Vots: 6
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
  © Sarunas Kiaune

fitxa tècnica

CIUTAT: Zarasai (8.001 habitants)

PAÍS: Lituània

INICI DE PROJECTE: 2008

INICI DE LES OBRES: 2010

FI DE LES OBRES: 2011

SUPERFÍCIE: 12.800 m2

COST: 600.000 €

crèdits

PROMOTOR:

Zarasu rajono savivaldybe

AUTORS:

Sarunas Kiaune

COL.LABORADORS:

Asta Kiauniene, Tomas Petreikis