X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

ABANS

Imatges  (14)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

El centre històric de Pamplona s’assenta sobre un promontori bruscament interromput per un desnivell de trenta metres que cau cap al nord en forma de talús fins a arribar a la llera del riu Arga. La muralla medieval de la ciutat, que recorre la part alta del talús, està coronada per un camí de ronda que ofereix vistes sobre el riu, el seu parc fluvial i el paisatge muntanyós dels voltants. La Cuesta de Santo Domingo i la Cuesta de Curtidores ressegueixen la base del talús i convergeixen al pont de Curtidores, que travessa l’Arga per donar accés a la Rochapea, l’únic barri de la Pamplona medieval que va créixer extramurs.

Malgrat que durant segles va quedar pràcticament exclòs de la resta del teixit urbà, avui la Rochapea és un barri consolidat i ben comunicat. En canvi, el sector septentrional del nucli antic patia fins fa poc les conseqüències de l’efecte cul de sac provocat pel desnivell topogràfic. El carrer Eslava, un dels eixos principals que travessa el sector de sud a nord, topa perpendicularment amb el de Los Descalzos, on la filera de cases que s’aboca sobre l’Arga formava una barrera infranquejable i opaca que no li permetia relacionar-se amb el camí de ronda ni amb la Rochapea. Com a conseqüència d’això, i malgrat el renom de l’oferta gastronòmica pamplonesa o dels celebèrrims sanfermines que cada mes de juliol inunden els seus carrers de visitants, el trànsit de vianants que recorria quotidianament aquest sector era baix i hi havia una manca palesa d’activitat econòmica i comercial. Els edificis i espais públics estaven deteriorats i s’hi concentrava una població envellida i amb pocs recursos, afectada per problemàtiques socials i conflictes de convivència.

objecte de la intervenció

L’any 2005, l’Ajuntament de Pamplona va decidir donar solució a la falta de dinamisme i fluïdesa del sector septentrional del centre històric optant a les ajudes públiques del programa URBAN II, una iniciativa amb què, durant el període 2000-2006, la Unió Europea afavoria el desenvolupament sostenible de les ciutats i barris del seu territori. Amb l’aportació de més de vuit milions d’euros provinents del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) es va emprendre una intervenció que, malgrat el seu caràcter puntual, havia de millorar ostensiblement la connectivitat del sector i incrementar el seu grau de dinamisme.

descripció

A més de renovar el paviment del camí de ronda, la intervenció ha substituït un dels immobles del carrer de Los Descalzos per un edifici de nova planta que posa en relació directa ambdues vies i les connecta amb la Cuesta de Santo Domingo. Amb cura de no trencar la continuïtat de la cornisa fluvial de la ciutat, té una alçada similar a la dels seus veïns i s’alinea solidàriament amb ells. Tot i així, la composició de les seves dues façanes, resoltes amb una única obertura a doble alçada, adquireix un grau de monumentalitat notablement superior.

L’edifici conté dos elevadors mecànics que recorren diagonalment el subsòl del talús i que, amb una capacitat per transportar diàriament sis mil usuaris, salven en seixanta segons els trenta metres de desnivell que hi ha entre el riu i el centre històric. Arriben a la planta baixa, al nivell del carrer de Los Descalzos, a través d’un gran vestíbul a doble alçada d’on arrenca una rampa per a vianants que puja encara prop de dos metres fins a la cota del camí de ronda. A la segona planta hi ha un espai expositiu amb un gran finestral que ofereix vistes sobre la vall de l’Arga i sobre el carrer de Los Descalzos. La planta sota coberta conté un restaurant amb dues terrasses que també gaudeixen d’aquestes vistes.

valoració

Tot i que actua amb precisió quirúrgica, sobrepassant amb prou feines els límits d’una parcel•la, la intervenció té un abast d’escala urbana que propaga els seus efectes per tot el sector nord del centre històric. Fent permeable la façana fluvial i salvant el desnivell interposat per la topografia, la nova infraestructura de connexió aconsegueix dos grans èxits. D’una banda, millora substancialment l’accessibilitat del barri. Al nivell del riu, dóna continuïtat al pont de Curtidores, mentre que, al nivell de la ciutat, està pràcticament alineada amb l’eix vertebrador del carrer Eslava. Aquesta posició estratègica desfà definitivament l’efecte cul de sac i obre un nou accés al centre històric. Això, juntament amb la monumentalitat de les seves façanes i amb el fet que el seu recorregut traspassa la muralla del nucli antic, el converteix en una porta principal que sobrepassa la dimensió merament infraestructural per carregar-se de representativitat.

D’altra banda, la intervenció no sols millora l’accessibilitat del sector, sinó que també el dinamitza incrementant substancialment els seus atractius. Fa que visitar-lo sigui desitjable perquè el posa en relació directa amb dos espais tan captivadors com el camí de ronda o el parc fluvial de l’Arga. I, com si amb aquests reclams no n’hi hagués prou, posa a l’abast de tothom un mirador elevat amb vistes privilegiades i equipa el barri amb un espai expositiu i un restaurant que reforcen la seva oferta cultural i gastronòmica.

David Bravo Bordas, arquitecte

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 4.5 / Vots: 1
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:

fitxa tècnica

CIUTAT: Pamplona (194.894 habitants)

PAÍS: Espanya

INICI DE PROJECTE: 2005

INICI DE LES OBRES: 2006

FI DE LES OBRES: 2008

SUPERFÍCIE: 1.350 m2

COST: 8.563.360 €

crèdits

PROMOTOR:

Ayuntamiento de Pamplona

AUTORS:

OM ARQ

COL.LABORADORS:

Jesús Cabrejas José Luis Sola y Arturo Pérez Espinosa P y P Ingeniería