X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
 Imatge prèvia a la intervenció. El barri de Las Delicias pateix el deteriorament físic de molts dels seus immobles, alguns dels quals presenten un elevat risc d’esfondrament. Aquest era el cas de l’edifici situat a la confluència del carrer de Caspe amb el carrer de Las Delicias, que va haver de ser enderrocat preventivament. El buit resultant va deixar al descobert les mitgeres dels dos edificis contigus. © Sicilia y asociados © 2009

ABANS

Imatges  (14)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

El barri de Las Delicias és el més densament poblat de Saragossa. Durant els anys cinquanta i seixanta, l’arribada d’emigrants provinents de zones rurals d’arreu d’Espanya va provocar un creixement ràpid i desordenat del seu teixit urbà, que pateix des de llavors un dèficit manifest d’equipaments, de zones verdes i de llocs reconeixedors. Durant els anys vuitanta s’hi van dur a terme algunes actuacions de millora, com la conversió en zona de vianants del seu eix principal, el carrer de Las Delicias, o la creació d’algunes àrees verdes i d’esbarjo.

Tot i així, durant les dues dècades següents el barri ha rebut l’empenta de noves migracions arribades d’arreu del món i ha vist com incrementaven la seva densitat, la seva conflictivitat i el deteriorament físic de molts dels seus immobles, alguns dels quals presenten un elevat risc d’esfondrament. Aquest era el cas de l’edifici situat a la confluència del carrer de Caspe amb el carrer de Las Delicias, que amb el tombant de segle va haver de ser enderrocat preventivament. El buit resultant va deixar al descobert les mitgeres dels dos edificis contigus.

objecte de la intervenció

Rescatant de l’oblit la intenció que l’ajuntament havia tingut deu anys enrere, l’associació de veïns del barri de Las Delicias va promoure l’any 2007 una actuació per convertir el solar de l’edifici enderrocat en un espai públic. Donades les mancances del barri, es tractava d’aprofitar la superfície del solar, tangent al principal carrer del barri, per fundar-hi un lloc representatiu que pogués esdevenir un punt de trobada per a la comunitat i un espai de lleure, d’integració social i de relació amb la natura. El repte de donar solució a l’aparença decadent de les dues mitgeres descobertes ocupava un lloc preeminent entre aquests objectius.

descripció

Després de la intervenció, els 530 metres quadrats del solar han donat lloc a una nova plaça pública i a una estructura metàl•lica de més de quinze metres d’alçada que suporta un jardí penjant. L’estructura esta adossada a les dues mitgeres que donaven front a la plaça, de manera que les oculta completament. Per sota el nivell de la plaça, conté un soterrani on hi ha les noves oficines de l’associació de veïns del barri, responsable de la gestió mediambiental del jardí i del seu ús com a espai educatiu.

A partir de la cota zero, l’estructura pot ser transitada per mitjà d’una sèrie de rampes que envolten un pati triangular i que són completament accessibles a persones amb mobilitat reduïda. L’accessibilitat del jardí està complementada per una torre vertical que allotja un ascensor. Té secció triangular i està revestida per una gelosia de làmines acolorides de plàstic que reprodueixen motius vegetals. La seqüència de rampes conforma un recorregut ascendent concebut com un passeig botànic que permet contemplar més de vuitanta espècies vegetals diferents. Els ampits de les rampes contenen jardineres lineals proveïdes d’un sistema de reg per degoteig. Per sobre hi ha malles metàl•liques reciclades d’altres obres de construcció, que fan de gelosia i que faciliten el creixement de plantes enfiladisses. Els replans que separen els diferents trams de rampa formen eixamplaments que constitueixen zones de repòs equipades amb bancs.

valoració

Proper a la línia tipològica del High Line Park de Nova York, el jardí de la plaça de Las Delicias resol el problema recurrent de les mitgeres cegues que enlletgeixen el paisatge urbà anant més enllà de la solució purament decorativa. Ho fa mitjançant la propagació vertical de l’espai públic. A més de contribuir a una enriquidora complexificació del fet urbà, aquest acte de dislocació que expulsa l’espai públic de la seva acostumada dimensió horitzontal té un efecte desconcertant que afavoreix la fundació d’un lloc extraordinari i reconeixedor. El jardí és una metàfora de l’arbre on grimpen els nens per evadir-se del món rutinari dels adults i proporciona als veïns d’un barri gris i mancat d’atributs un recer lúdic i educatiu on s’imparteixen classes de botànica i s’exhibeixen instal•lacions artístiques.

David Bravo Bordas, arquitecte

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 3.1 / Vots: 16
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
 Després de la intervenció, els 530 metres quadrats del solar han donat lloc a una nova plaça pública i a una estructura metàl•lica de més de quinze metres d'alçada que suporta un jardí penjant. © Sicilia y asociados © 2009

fitxa tècnica

CIUTAT: Saragossa (660.895 habitants)

PAÍS: Espanya

INICI DE PROJECTE: 2002

INICI DE LES OBRES: 2007

FI DE LES OBRES: 2008

SUPERFÍCIE: 1.786 m2

COST: 1.319.000 €

crèdits

PROMOTOR:

Asociación de Vecinos Delicias "Manuel Viola"

AUTORS:

Joaquín Sicilia Carnicer Sicilia y Asociados