X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Imatges  (9)

 

descripció

estat anterior

La Vil•la Ciani era una sumptuosa residència privada situada vora el nucli antic de Lugano, a la riba del seu llac. Avui està ocupada pel Liceo di Lugano i els seus jardins s’han convertit en el Parco Ciani, un espai públic que també allotja el Museu d’Història Natural i el Palau de Congressos de Lugano. Aquest palau és el principal auditori de la ciutat i acull des de concerts de música clàssica fins a festivals de jazz. Davant de la seva façana principal, entre el parc i el dens teixit del centre urbà, hi ha la plaça Castello, sota la qual s’ha construït darrerament un gran aparcament soterrat.

objecte de la intervenció

Un cop finalitzades les obres de l’aparcament soterrat, calia tornar a urbanitzar la plaça. La principal conseqüència de la seva nova condició de coberta era l’emergència sobre el nivell del carrer de dos nuclis d’accessos verticals i d’una rampa circular de doble sentit per a l’entrada i sortida dels vehicles. El projecte d’urbanització de la plaça havia d’integrar dins el paisatge urbà aquests elements infraestructurals i dotar-los de cert grau de dignitat pública malgrat el seu marcat caràcter funcional i de servei.

descripció

Els tres cossos que emergeixen sobre la superfície de la nova plaça Castello s’han cobert amb sengles baldaquins d’estructura metàl•lica, recoberts de xapa d’acer. De planta oval, les tres cobertes tenen igual forma i dimensions, tot i que cadascuna d’elles està orientada en una direcció diferent. Els seus cantells estan pintats de color taronja i els seus paraments inferiors, de carmí. De nit, aquests paraments inferiors reflecteixen la llum que es projecta des de diversos focus encastats al paviment de la plaça.

Els dos ovals que cobreixen els nuclis verticals d’accessos tenen el centre situat sobre les caixes de formigó que contenen els ascensors i les escales. Això permet que la sortida de cada nucli quedi protegida per un porxo, que es correspon amb la meitat punxeguda de l’oval. El porxo es recolza sobre pilars metàl•lics prims i pintats de negre i això fa que sembli que l’oval sigui un voladís recolzat només sobre el nucli d’accessos. El tercer oval està situat al centre de la rampa circular dels vehicles i es recolza sobre un cilindre de formigó que conté instal•lacions de ventilació de l’aparcament i una garita de control. En aquest cas, el porxo en voladís es troba sobre les barreres de l’inici de les rampes. La barana de protecció que envolta la rampa és una xapa corbada similar a les dels ampits de les cobertes ovals.

valoració

La construcció d’un aparcament sota una plaça pública acostuma a comportar l’emergència de cossos d’accés que plantegen conflictes d’interferència en l’espai i el sentit de la plaça. Aquesta intervenció suposa un esforç de reflexió sobre el tractament que han de rebre aquests elements d’infraestructura per dotar-los d’un sentit públic. La plaça Castello és bàsicament un espai vestibular que ofereix un accés digne al Palau de Congressos i les noves cobertes ovals, per mitjà de la seva marcada direccionalitat, assenyalen l’edifici i els seus accessos d’una manera dinàmica i representativa.

David Bravo Bordas, arquitecte

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 2.0 / Vots: 1
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
El tercer oval està situat al centre de la rampa circular dels vehicles i es recolza sobre un cilindre de formigó que conté instal•lacions de ventilació de l’aparcament i una garita de control. En aquest cas, el porxo en voladís es troba sobre les barreres de l’inici de les rampes.

fitxa tècnica

CIUTAT: Lugano (52.059 habitants)

PAÍS: Suïssa

INICI DE PROJECTE: 2004

INICI DE LES OBRES: 2006

FI DE LES OBRES: 2007

SUPERFÍCIE: 3.860 m2

COST: 2.750.000 €

crèdits

PROMOTOR:

Città di Lugano

AUTORS:

Giraudi Wettstein Architects, Paolo Bürgi Landscape Architect, Cruz/Ortiz/Giraudi/Wettstein Architekten

COL.LABORADORS:

Monica Delmenico