X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Imatge prèvia a la intervenció. Un carrer ocupava el centre neuràlgic de Carrión de Calatrava.

ABANS

Imatges  (11)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

El projecte neix de la voluntat de l'Ajuntament de Carrión de Calatrava de recuperar l'espai central de la plaça major, des dels anys setanta literalment esborrat per la presència d’un carrer intensament transitat allà on històricament s’erigia l’espai relacional per excel·lència del nucli antic, que, com en la majoria de places de la Manxa, consistia en un pla terrós, autèntic suport de la vida col·lectiva i de l’intercanvi social.

objecte de la intervenció

El projecte assumeix des dels inicis aquesta voluntat de fer renéixer un espai urbà de característiques adients a la centralitat pròpia de les places representatives que allotgen edificis importants vinculats als poders civil i religiós, i ho fa tractant de recuperar els valors històrics i d'unitat formal que va tenir la plaça en els seus orígens, rememorant conceptualment el pla terrós testimoni en altres temps dels avatars de la comunitat i convertint en zona de vianants tot l'àmbit, atès que així ho permet l'estructura urbana concèntrica dels carrers que encerclen la zona que es repensa, subratllant una vegada més la necessitat d'alliberar de les disfuncionalitats induïdes pel trànsit rodat el mateix cor del nucli d’aquest poble de Castella - la Manxa.

descripció

La intervenció es concreta en la definició d'un pla de terra continu lleugerament bombat atenent a la topografia del dilatat espai sobre el qual es diposita i que defineix dos àmbits diferenciats malgrat la continuïtat en el tractament material d’aquesta base; un espai dinàmic preambular a l’església i un espai estàtic a l’àrea prèvia a l’Ajuntament, entès com a zona d’estada. L’espai processional i l’espai assembleari, on es disposen uns bancs a l’ombra per afavorir la trobada.

La relació entre la nova pavimentació i els edificis existents es produeix a través d’un no contacte; escletxa de vidre i llum que fa a voltes de canal i que emfasitza el caràcter laminar del nou terra superposat, conferint una il·luminació nocturna insòlita i dignificant alhora els límits arquitectònics heterogenis del nou saló urbà recuperat per a la gent.

La llosa de formigó de tons ocres cosida amb acer corten per millorar el seu comportament davant de les possibles fissuracions s’oxida gradualment per la presència de l’acer i pren l’aire orgànicament terrós que persegueix tot el projecte, en una recerca quasi arqueològica dels orígens del lloc.

valoració

La plaça major de Carrión de Calatrava, desdibuixada durant anys per l'impacte del trànsit i la presència dels automòbils, reneix a partir de les seves pròpies traces a través d'un projecte que mostra una marcada sensibilitat pel lloc, afavoreix la sorpresa a través d'un projecte d'il·luminació acurat i puntua tot un espai fortament direccional atenent finament a les condicions del contorn construït, que en surt significativament reforçat.

Mònica Oliveres i Guixer, arquitecta

Comenta i vota l'obra

Votacions
Sigues el primer en votar!
Valor promig: -- / Vots: 0
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
Disposició d'un grup de bancs en un dels extrems de la plaça.

fitxa tècnica

CIUTAT: Carrión de Calatrava (2.620 habitants)

PAÍS: Espanya

INICI DE PROJECTE: 2000

INICI DE LES OBRES: 2000

FI DE LES OBRES: 2001

SUPERFÍCIE: 2.406 m2

COST: 242.508 €

crèdits

AUTORS:

José Luis León Rubio, Bernalte-León y Asociados, Javier Bernalte Patón

COL.LABORADORS:

Manuel Acosta, Elena Jiménez, Marisa Porras, Luis Carlos Peña