X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Imatge prèvia a la intervenció. Els terrenys de la riba oest del riu Medway abandonats i inaccessibles malgrat la seva proximitat al centre urbà

ABANS

Imatges  (11)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

Maidstone, al comptat de Kent, ha estat històricament un important centre de comunicacions i d'intercanvi comercial per riu, carretera i tren. La ciutat, crescuda a les ribes del riu Medway, es desenvolupà inicialment a la riba est, on s'ubica el nucli antic i les àrees comercials més importants, mentre que els creixements residencials, també els més recents, i molts dels nous equipaments es localitzen a la riba oest. La baixa connectivitat entre ambdues ribes propicià la proliferació d’indrets residuals als marges d’un riu que, malgrat el paper que jugà en la història i el desenvolupament de la ciutat, malvivia com un vell recurs oblidat al qual s’havia donat l’esquena.

A la riba oest, els terrenys d’una antiga indústria dedicada a la producció i al reciclatge de paper, romanien abandonats –atrapats entre la línia del ferrocarril i el riu–, inaccessibles malgrat la seva proximitat al centre urbà. El seu abandó comportà el creixement desmesurat d’una vegetació que, desbordada i salvatge, presentava problemes de conservació donada l’existència d’espècies colonitzadores que condicionaven el desenvolupament natural d’un entorn amb una població d’arbres madura però parcialment malalta.

objecte de la intervenció

La donació a la ciutat dels terrenys de l'antiga implantació industrial de la riba oest representà un impuls decisiu per a la viabilitat d'un projecte que inicià a gestar-se l'any 1995 amb l'objecte de redefinir integralment la relació entre el riu Medway i la ciutat mitjançant l’actuació estratègica en diferents àmbits del corredor natural.

El nou parc fluvial, concebut i desenvolupat com un parc d’importància estructural tant a escala local com regional, havia de contribuir al desenvolupament equilibrat de la zona, revalorar els entorns fluvials i enriquir la qualitat de vida dels habitants de Maidstone. Un grup de treball format per representants polítics, especialistes i grups locals organitzà consultes públiques per establir les aspiracions ciutadanes en relació amb el riu i amb diferents espais a les ribes.

descripció

La construcció del pont per a vianants de Lockmeadow l'any 1998, entre una nova zona de lleure i el nucli urbà, significà l’inici de la millora de les connexions entre ambdues parts de la ciutat. Al costat d’aquest nou focus d’atracció a la riba oest, s’habilità una nova àrea de molls per a embarcacions esportives i de lleure i es recondicionaren els espais de ribera per al passeig i l’estada. A l’altre extrem del pont i en funció del nou recorregut creat es construí un nou espai públic als patis d’un conjunt d’edificis protegits propietat de l’arquebisbat. Aquesta zona sud, l’Hermitage Amphiteatre, juntament amb el Whatman Park al nord, i uns terrenys que presumiblement seran cedits a la ciutat per reubicar-hi les instal·lacions del club de futbol local, formen els espais cridats a actuar conjuntament en el procés de recuperació del riu al llarg d’un passeig de deu quilòmetres a través del paisatge fluvial.

La zona més important d’aquest passeig, el parc Whatman, construït sobre les deu hectàrees dels terrenys de l’antiga fàbrica paperera de la qual heretà el nom, es relligà a la ciutat amb la construcció de dos nous ponts per a vianants als seus extrems. Sota el pont nord, una passarel·la lleugera suspesa a l’aire, es definí un nou embarcador. El pont sud se solucionà amb una estructura metàl·lica que salva una llum considerable. Durant els treballs preliminars per a la realització del parc el major nombre d’espècies vegetals possible presents al lloc foren identificades per a la seva conservació, per preservar el context natural i els seus ecosistemes després de l’eliminació de les espècies vegetals nocives per a la resta de la comunitat natural.

L’àrea central del parc, una clariana enmig de l’entorn verd, constitueix la zona amb una formalització arquitectònica més acusada, entesa com a marc de trobada i celebració de diferents esdeveniments socials. Acull una arena, una grada escenari per a actes públics i zones de descans, i organitza els diferents recorreguts que ofereix el parc a partir d’un itinerari principal que, enllaçat amb els dos ponts d’accés, es pavimentà i se subratllà en alguns punts amb murets laterals de bloc de formigó acolorit que creen un lleu sentit d’urbanitat retallat sobre el fons verd del paisatge. El elements de mobiliari en aquesta àrea es resolgueren exclusivament amb acer inoxidable i la il·luminació s’integrà al terra, fugint de la imatge urbana sovint associada als elements d’il·luminació vertical.

A l’extrem nord del parc, s’habilitaren recorreguts i àrees d’estudi per a les escoles i les aules de natura. Els pins madurs de les zones altes s’usaren com a base per a la construcció d’unes passarel·les elevades entre els arbres que funcionen com a talaies privilegiades per a l’observació de l’entorn natural i la ciutat. En diferents zones es definiren àrees especials de descans per a espècies protegides, que intentaven fomentar la recuperació de la diversitat natural i la restauració de la vida salvatge al corredor. En les fases preliminars del projecte es treballà estretament amb la comunitat local per tal de desenvolupar àrees de joc, esport i lleure que comptessin amb la complicitat de grups de totes les edats.

Donada la proximitat del parc tant al centre de Maidstone com a les estacions de tren, les facilitats per a l’aparcament de vehicles a les seves immediacions foren intencionadament limitades al mínim per fomentar altres tipus d’accés. Amb tot, la futura construcció de l’estadi de futbol per al club local permetrà disposar de noves zones d’estacionament.

valoració

El nou parc fluvial del Mil·lenni a Maidstone és el resultat d'un intens procés en el qual totes les activitats i els usos presents a les vores del riu Medway en el seu recorregut per la ciutat han sigut motiu d'especial atenció per part del planejament per tal que en cas de produir-se en detriment del funcionament del corredor natural fossin objecte de redefinició o relocalització. Els estudis detallats de l'estat de les ribes fluvials han permès detectar els punts on la implantació dels nous ponts de connexió podien amplificar les seves repercussions positives per a la ciutat interpretant les línies de desig generades espontàniament en els recorreguts de la gent i lligant punts rellevants a través d'itineraris que penetren dins l'estructura urbana més enllà de l'estricta franja de contacte amb el riu.

A través d'una visió global per a tota una àrea s'han condicionat molts àmbits amb una intensitat d'actuació diferenciada i una resolució respectuosa i diversificada, i s'ha aconseguit una millora ambiental i paisatgística que, sumada a l'accessibilitat guanyada, no només suposa la superació de la barrera física que el riu havia representat per a la ciutat sinó la seva completa resituació dins la geografia urbana de Maidstone.

Mònica Oliveres i Guixer, arquitecta

Comenta i vota l'obra

Votacions
Sigues el primer en votar!
Valor promig: -- / Vots: 0
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
Imatge de la nova carpa construïda al parc Whatman durant la celebració d'un acte

fitxa tècnica

CIUTAT: Maidstone (90.894 habitants)

PAÍS: Regne Unit

INICI DE LES OBRES: 1996

FI DE LES OBRES: 2001

SUPERFÍCIE: 92.500 m2

COST: 13.200.000 €

crèdits

AUTORS:

Gitex Project Delivery, Chris Chase, Williams environmental Design consultancy, Will Williams

COL.LABORADORS:

Broadway Malyan Landscape, Mike Gibbs, Studio E Architects, Cezary Bednanski, Wilkinson Eyre, Chris Wilkinson, Strasky, Husty & Partners, Prof. Strasky, Flint & Neill Partnership, Lewin Fryer & Partners, David Carden, AYH Partnership Ltd, John Ireland