X
Aquest lloc web utilitza galetes de tercers perquè tingueu la millor experiència d’usuari. Si continueu navegant, considerarem que n’accepteu l’ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Imatge prèvia a la intervenció. L'enderroc de l'antiga fàbrica de Can Mulà va alliberar uns terrenys que durant anys van ser utilitzats com a emplaçament del mercat setmanal de la ciutat.

ABANS

Imatges  (11)

DESPRÉS
 

descripció

estat anterior

Durant els anys setanta, l'enderroc d'una fàbrica tèxtil anomenada Can Mulà va comportar el sorgiment d’una gran esplanada buida al centre de Mollet. Es tractava d’un espai rectangular de gairebé dues hectàrees de superfície, amb una topografia sensiblement plana i delimitat pel carrer de Burgos i l’avinguda de la Llibertat. Durant anys l’esplanada va acollir, per la seva centralitat i bona comunicació, el mercat setmanal de la ciutat que, mancat d’un edifici permanent, desapareixia per complet un cop es recollien les parades.

objecte de la intervenció

No és habitual que a una ciutat consolidada se li presenti una oportunitat semblant per replantejar de bell nou el seu centre històric. L'Ajuntament de Mollet del Vallès es va decidir a aprofitar-la l'any 1991, endegant un projecte de centre urbà multifuncional que comprenia un mercat de proveïments, habitatges, oficines, comerços, aparcaments, i la nova seu del consistori.

descripció

Aquesta gran diversitat d'usos i tipologies es conjuga formant una unitat urbana que s’estructura entorn d’un gran espai públic obert i permeable a la resta de la ciutat. L’espai públic central queda delimitat per un mercat municipal, un gran bloc lineal mixt, la seu de l’Ajuntament i quatre torres d’habitatge. El nou mercat municipal tanca el complex pel nord-est i es resol amb una gran coberta corba de 40 metres de llum que li atorga un caràcter representatiu i unitari, en correspondència amb la importància de la seva funció pública. Al costat nord-oest, el bloc lineal mixt té un front que, amb més de 100 metres de llargada i dotze plantes d’alçada, ressegueix el carrer de Burgos. La seva planta baixa és permeable i comunica l’espai públic central amb el parc de Can Mulà, situat a l’altra banda del carrer. A més d’habitatges, aquest edifici allotja les oficines del nou ajuntament. L’edifici més representatiu d’aquest ajuntament tanca el complex pel seu costat sud-oest i està comunicat amb les seves oficines per una connexió subterrània. Per fi, el costat sud-est del complex queda delimitat per quatre torres d’habitatge iguals, que tenen nou plantes d’alçada. Les torres estan separades respectivament per intersticis de 20 metres d’amplada que comuniquen l’espai central amb el casc antic de la ciutat.

L’espai central de l’illa està concebut com una miscel·lània d’arquitectures de petita escala que guarden íntimes relacions amb els baixos de tots els edificis i reposen sobre una gran llosa que cobreix un centre comercial subterrani. Aquestes petites construccions fragmenten l’espai públic central, atenuant l’impacte dels grans edificis que l’envolten i donant-li una escala propera al vianant. Es tracta de nou edificis aïllats i cúbics, de 8 metres d’amplada, vuit més de llargada i dues plantes d’alçada. Allotgen usos comercials i generen, als seus intersticis, una sèrie fluïda de petits racons que recorden els espais públics d’un casc antic.

valoració

D'aquesta manera, a Can Mulà es produeix una intersecció màgica entre dues escales urbanes. D'una banda, les grans dimensions dels edificis que componen el complex l'acorden de manera contemporània amb la resta de la ciutat i li donen el pes específic que li correspon. De l'altra, el laberint d'espais públics interiors li confereix una escala humana pròpia de la ciutat mediterrània. Aquest caràcter mediterrani es veu reforçat per la densitat, la cohesió i la complexitat formal i funcional del complex.

David Bravo Bordas, arquitecte

Comenta i vota l'obra

Votacions
Valor promig: 2.8 / Vots: 7
 
Comentaris
Inserirem la teva valoració al web al més aviat possible. Per evitar abusos el teu comentari serà revisat per un moderador. Gràcies per la teva participació.
Fes el teu comentari »
Si us plau, escriu el text que es mostra a la imatge:
Vista aèria del conjunt, delimitat per l'edifici del mercat, el bloc lineal mixt, la seu de l'Ajuntament i les quatre torres residencials.

fitxa tècnica

CIUTAT: Mollet del Vallès (46.897 habitants)

PAÍS: Espanya

INICI DE PROJECTE: 1991

INICI DE LES OBRES: 1993

FI DE LES OBRES: 2000

SUPERFÍCIE: 12.466 m2

COST: 1.833.090 €

LLOC WEB: www.delapuerta.com

crèdits

AUTORS:

Jordi Cartagena i Miret, Lluís Vives i Sanfeliu, Serra-Vives-Cartagena, S.C.P.

COL.LABORADORS:

JSS Associats, Joan Ramon Blasco